Potatisrevolutionen som teater

pygmeteatern

Ett kammarspel om potatis(!) och om hur brist på just potatis satte igång ett kvinnouppror på Södermalm våren 1917. I Sverige har dessa dagar fått namnet Potatisrevolutionen. Någon revolution blev det aldrig, men situationen bidrog till politiska reformer som präglar vårt samhälle än idag.

Det året befann sig Sverige i liket med många andra länder i ett kritiskt läge med oroligheter och protester som en följd av svält och brist på livets nödvändiga resurser. I flera svenska städer var det framför allt kvinnor som stod för aktivismen.

Upploppet den 5 maj och den efterföljande rättegången och häktningsförhållandena är väl dokumenterade. Materialet har använts av forskaren Håkan Blomqvist i boken Potatisrevolutionen och Rainer Andersson som i sin dokumentärroman Om bara vi vill, så går det skildrar Clary Åhlströms öde, hon som kom att bli en symbol för upproret.
Den här föreställningen hade inte varit möjlig utan inspiration och citat från dessa källor. Men vår (och Anderssons) huvudperson får heta Clara. Hennes berättelse är lik Clarys, men hon har samtidigt egna tankar och ett eget liv som inte någon verklig person ska lastas för.

Teaterföreställningen spelas: 18, 20, 21, 22, 24, 27, 28 och 29 mars, kl 19.00.
Pygméteatern, Vegagatan 17, Stockholm

Idé & regi: Agneta Ehrensvärd
Text: Magnus Lindman, fritt efter Rainer Anderssons dokumentärroman ”Om bara vi vill, så går det”
Medverkande: Agneta Ahlin, Natalie Sundelin, David Mjönes & ett gäng dockor

Läs mer: Potatisrevolutionen